Skip to main content

Subjects

Religious and Spiritual Foundations and Challenges in Facing Disasters and Calamities
Strategic Capacity of the Islamic World in Facing Disasters and Calamities
The Role of Muslim Scientists and Elites in Dealing with Disasters
The Role of Media in Informing and Promoting the Culture of Cooperation in the Occurrence of Disasters and Calamities
Threats and Opportunities of Cyberspace in the Coronavirus Era for the Muslim Communities
The Post-Corona World and New Political, Social and Cultural Scenarios in the Islamic World
The Cultural, Economic and Political Challenges of the West Facing the Coronavirus Pandemic

34th International Islamic Unity Conference

وبینار «منطقه‌ای شمال آفریقا (الجزایر _ تونس)» در سی و چهارمین کنفرانس وحدت اسلامی؛ سعاده: در بعد اجتماعی،کرونا روح همبستگی انسانی و کار جمعی را به جامعۀ اسلامی بازگرداند

سی و چهارمین کنفرانس بین المللی وحدت اسلامی

به گزارش ستاد خبری سی ‌و چهارمین کنفرانس بین‌المللی وحدت اسلامی، هناء سعاده پژوهشگر و روزنامه ‌نگار الجزایر در وبینار «منطقه ‌ای شمال آفریقا (الجزایر _ تونس)» در کنفرانس وحدت اسلامی با بیان اینکه نکتۀ قابل توجه آن است که شیوع ویروس کرونا تمام آنچه را که تصور می کردیم ثابت و استوار است، چه در حوزۀ جامعه و عادات و سنت های آن و چه در حوزۀ اقتصادی، فرهنگی و آموزشی دگرگون کرد، گفت: این ویروس ضربۀ سختی به بیشتر کشور ها وارد کرد، به ویژه با توجه به در پیش گرفتن اقدامات پیشگیرانه با هدف اعمال فاصلۀ اجتماعی که با منع رفت و آمد و تعطیلی اماکن تجمع همراه است.
وی ادامه داد: به نظر نمی رسد که حتی پس از پایان هجوم این ویروس نیز شرایط زندگی به وضع ما قبل کرونا بازگردد؛ چرا که این ویروس توانسته است چهرۀ جدیدی برای جهان ترسیم کند و در همۀ حوزه ها، انقلابی پدید آورد؛ از خودداری از مصافحه، دوری از ازدحام ها و بازگشت به منزل گرفته تا اولویت دادن به هزینه برای بهداشت، پژوهش های علمی، ادارۀ بحران ها، تقرب به خداوند و گرایش به معنویت.
این روزنامه‌نگار الجزایری تاکید کرد: البته فراموش نکنیم که ویروس کرونا، انقلابی مثبت در عادت های بهداشتی و اجتماعی نامطلوب مانند توجه به نظافت همگانی، در پیش گرفتن تغذیۀ بهداشتی و تقویت ایمنی برای مقابله با بیماری ها ایجاد کرده است.
سعاده یادآور شد: در بعد اجتماعی، ویروس کرونا کمک کرد تا روح همبستگی انسانی و کار جمعی به جامعۀ اسلامی بازگردد تا بدین ترتیب، مذهب گرایی و فرقه گرایی از میان برود و بشریت به تمام معنا به هم پیوستگی را تجربه کند تا تصاویری نادر در میان جوامع و کشور ها و افراد این مناطق اتفاق بیافتد.
وی افزود: ویروس کرونا اعضای خانواده ها را که دیر زمانی تکنولوژی میان آن ها فاصله انداخته بود، به هم نزدیک کرد. از عادت های اجتماعی تازه پدید آمده می توان دگرگونی روش های معمول سلام و احوال پرسی در جوامع اسلامی و شرقی را مثال آورد. جایی که دست دادن و روبوسی جای خود را به عادت های تازه ای مانند دست بر سینه نهادن یا اشارۀ با سر داده است.
این روزنامه ‌نگار الجزایری تصریح کرد: کرونا بسیاری از افراد را ناچار کرده است که به انزوای اجتماعی روی آورند و این انزوا به شدت مثبت است و سبب می شود که افراد عادات جدید کسب کنند، با خود خلوت و وقت زیادی را با خانواده سپری کنند، از سوی دیگر، ناشناخته بودن این ویروس و مرگبار بودن آن، بسیاری از افراد را به جستجوی پناهگاه معنوی دینی سوق داده است تا بتوانند خود را از شوک ها در امان نگاه دارند.
سعاده ابراز داشت: کرونا مردم را از کابوس عادات و سنت های پرزحمت بیدار کرده است. امید آنکه جامعه این رفتارهای جدید را پذیرا شود و از جشن ها و میهمانی های پر زرق و برق دست بکشد و در عوض، هزینۀ آن را صرف طرح های سودآور یا تهیۀ لوازم مفید کند.
وی در مورد دوران پساکرونا نیز گفت: به رغم آنکه در بسیاری از کشور ها، در راستای همزیستی با کرونا، زندگی دوباره به جریان افتاده است، بسیاری از کارشناسان پیش بینی می کنند که عادات پدید آمده در دوران قرنطینه حتی پس از بیماری نیز ادامه یابد. این عادت تنها به عادات بهداشتی و اجتماعی منحصر نخواهد بود بلکه به حوزۀ کار و تحصیل نیز گسترش خواهد یافت.
این روزنامه ‌نگار الجزایری یادآور شد: دنیا گیری کووید 19 که جهان را فراگرفت و مرزها، ادیان و مذاهب را درنوردید در ذهن بشر خواهد ماند و مانند دیگر رخدادهای قرن 20 از قبیل جنگ های جهانی که نمی توان پیامدهای اجتماعی، سیاسی و اقتصادی آن را نادیده گرفت، تأثیر خود را بر جای خواهد گذاشت. آثار و پیامدهای چنین رخداد هایی تا سال ها همراه ما خواهد بود و توانایی های ما را برای مقابله با بحران ها تحت الشعاع قرار خواهد داد.
سعاده اضافه کرد: در نتیجه، بعضی از عادت ها را حفظ خواهیم کرد و چه خوب است که عادت های نیکو را حفظ کنیم؛ مانند تقویت روحیۀ همبستگی و همدردی، سرمایه گذاری برای صلح و بهداشت، همگام شدن با پیشرفت تکنولوژی و گسترش آن به همۀ بخش ها، حرکت به سوی دیجیتال سازی امور حتی به شکل تدریجی و رهایی از عادات کهنه و فرهنگ عیب جویی.
وی در پایان گفت: بسیاری از جامعه شناسان می گویند، تغییر عادات و سنت ها به نوعی بعید است. بیشتر آنان اعتقاد دارند که دگرگونی عادات به زمانی طولانی تر از زمان رواج آن نیاز دارد تا اثر این تغییر در ملت ها و فرهنگ های شرقی که زندگی شان در چارچوب های اجتماعی مشخصی جریان دارد، نمود پیدا کند.