به گزارش ستاد خبری سیوچهارمین کنفرانس بینالمللی وحدت اسلامی، دکتر فوزی علوی استاد فلسفه در دانشگاه زیتونه تونس در وبینار «منطقهای شمال آفریقا (الجزایر _ تونس)» با بیان اینکه همهگیری کرونا در جهان استعماری غربی معاصر تناقضهایی را آشکار کرد، گفت: همه گیری کرونا چنان که دیدیم و شاهد بودیم از پوچی تمدن مادی غرب و جهانی شدن پرده برداشت و شکست آنان را در سه جهت علم، فلسفه و دین نشان داد.
وی ادامه داد: از نظر علمی شاهد ناتوانی علم پزشکی و ویروس شناسی بودیم. علم پزشکی و ویروس شناسی از ارائه یک تصور علمی قانع کننده برای این بیماری با وجود گذشتن چند ماه از آغاز آن ناتوان هستند. این بیماری از یک بیماری واگیر دار به یک ویروس و یک همه گیری تغییر کرد و این تغییرات نشاندهنده عدم قدرت علم در توجیه یا حداقل فهم و ارائه یک تصور علمی از آن است.
این استاد دانشگاه تاکید کرد: نکته دیگر در ناتوانی علمی این است که دانش نظامی نیز از کنترل این بیماری ناتوان ماند. ما میبینیم که ناوهای هواپیمابر فرانسوی و آمریکایی از کار افتادند و دچار این بیماری شدند و نتوانستند برای بهبود نیروهایی که در اقیانوس ها و دریاها حضور داشتند راهحلی بیابند.
علوی در مورد شکست فلسفه نیز یادآور شد: این شکست در درجه اول در عدم توانایی در فهم پدیده و سیاست فرار به جلو و غفلت در رویارویی با این موضوع بود، به طوری که فلسفه به حکمتی تبدیل نشد که چگونگی رهایی را تبیین کند بلکه در محدوده سوال پرسیدن و بسیج کردن نیرو برای این همهگیری ماند.
وی در مورد دین که سومین موضوع بود گفت: نهادها و مراجع دینی مسیحی به ویژه در فضای غرب هیچ تفسیر یا دیدگاه همه جانبهای را برای این همهگیری ارائه نکردند. چنان که شاهد بودیم در دایره دینمداری غربی اخلاق و سیستمهای ارزشی در دو سطح اجتماعی و شخصی حضور ندارند.
این استاد دانشگاه ابراز کرد: همهگیری کرونا در این رابطه بهترین دلیل بر مظالم و مفاسد فضای غرب است. چنان که این بیماری آن چه که عقلیت و ذهنیت فرهنگ غربی پنهان کرده بود، مانند افتخار به ارزش های نوگرایی و همزیستی و ارزشهای علمی را آشکار ساخت.