تجاوز إلى المحتوى الرئيسي

محاور المؤتمر

المبادئ والتعاليم الدينية والمعنوية في مواجهة المصائب والبلايا
القدرات الاستراتيجية للعالم الإسلامي في مواجهة المَصائُب والبَلايا
دور العلماء والنخبة المسلمة في مواجهة المَصائُب والبَلايا
دور الإعلام في التوعية والترویج لثقافة التعاون في حالة انتشار المَصائُب والبَلايا
التهديدات وفرص العالم الافتراضي في زمن الكورونا للمجتمعات الإسلامية
عالم ما بعد جائحة كورونا والسيناريوهات السياسية والاجتماعية والثقافية الجديدة في العالم الإسلامي
التحديات الثقافية والاقتصادية والسياسية في الغرب لمواجهة جائحة كورونا

المؤتمر الدولی الرابع و الثلاثون للوحدة الاسلامی

وبینار «منطقه‌ای شمال آفریقا (الجزایر _ تونس)» در سی و چهارمین کنفرانس بین المللی وحدت اسلامی؛ علی ابوالخیر: رسانه‎ها نقش محوری در مقابله با ویروس کرونا دارند

سی و چهارمین کنفرانس بین المللی وحدت اسلامی

به گزارش ستاد خبری سی‌وچهارمین کنفرانس بین‌المللی وحدت اسلامی، علی ابوالخیر نویسنده و پژوهشگر در وبینار «منطقه‌ای شمال آفریقا (الجزایر _ تونس)» با بیان اینکه کشورهای اسلامی از جمله کشورهای جهان هستند که به همه‌گیری کرونا دچار شدند، گفت: قرآن کریم در رابطه با محنت‌ها و همچنین در رابطه با اپیدمی ها سخن گفته و خداوند سبحان بسیاری از اقوام پیشین را به وسیله عذاب سیل، صاعقه سوزان هلاک ساخته است. اما در زمان سختی و محنت انسان‌ها در کنار یکدیگر جمع می‌شوند. قرآن کریم وقتی که در این باره سخن می گوید، از مردم می خواهد که هشیاری و مراقبت خود را افزون سازند.
وی ادامه داد: این ویروس کشور، وطن، ملت، دین و نژاد نمی‌شناسد و لازم است که تمام بشریت برای مقابله با این همه‌گیری متحد شوند. اسلام به شکل عام در رابطه با پیشگیری از همه‌گیری‌ها سخن گفته و در این رابطه پیشتاز بوده و توصیه کرده است که به منطقه‌ای که در آن اپیدمی رخ داده نروید و اگر اهل آن منطقه هستید، خارج نشوید تا سلامتی کامل حاصل شود.
این نویسنده خاطرنشان کرد: اسلام بهای بسیار بالایی به نقش پزشکی و طب در مقابله و پیشگیری از بیماری ها و اپیدمی ها و همچنین وحدت بشریت به منظور تلاش برای تولید واکسن برای چنین امراضی داده است.
ابوالخیر با اشاره به نقش رسانه‌ها در دوران کرونا یادآور شد: نقش رسانه‌ها در زمینه مقابله با ویروس کرونا، مانند بسیاری از دیگر رخدادها محوری است؛ به ویژه رخدادها و حوادثی که برای مردم از اهمیت بسیار بالایی برخوردارند. البته رسانه ها می بایست در این راستا اصول حرفه‌ای، بی‌طرفانه و انصاف را کاملا رعایت کنند.
وی افزود: رسانه‌ها در این راستا، در صف اول قرار دارند و وظیفه آنها ایجاد آگاهی در میان انسان‌ها بوده و آنها از یک سو نباید از موضوع همه‌گیری کرونا به شکل زودگذر عبور کرده و از سوی دیگر نباید بیش از حد سبب ترس مردم شوند. برای مثال، رسانه ها می توانند از پزشکان متخصص در این زمینه دعوت به عمل آورده و آنها با کمال صداقت، دانسته های خود را برای مردم بیان کند و به هیچ وجه در این خصوص نباید بر حقایق سرپوش گذاشته شود.
این نویسنده و پژوهشگر با اشاره به نقش عالمان دینی در این شرایط نیز تصریح کرد: علمای دین نیز در این زمینه نقش مهمی دارند و باید در میان مردم آگاه‌سازی دینی انجام داده تا آنها در این مرحله صبر پیشه کنند. البته ما باید بدانیم که تمامی مردم دنیا یکدست نیستند و ادیان مختلفی دارند و بدین سبب برای آگاه‌سازی همه مردم، رسانه‌ها نقش بسزا و مهمی دارند.
ابوالخیر اضافه کرد: متاسفانه در برخی رسانه ها مساله وارونه‌سازی حقایق و نشر اکاذیب نیز وجود دارد؛ البته این رسانه ها نیستند که دروغ می‌گویند، بلکه سیاستمدارانی هستند که از طریق آنها به مردم دروغ می گویند. در رابطه با نقش علمای دین، مجددا باید بگویم که آنها می بایست، روان انسان ها را برای تعامل با چنین مسایلی آماده ساخته و در آگاه سازی آنها سهیم شوند. اما متاسفانه سیاست در بسیاری از اوقات، رسانه ها و دین مداری را تحت تاثیر خود قرار می دهد.
وی در رابطه با توقف مراسم‌های عبادی اجتماعی در تمامی ادیان خاطرنشان کرد: در اسلام برای اولین بار در عصر جدید، از برگزاری حج و عمره برای نزدیک به یک سال و بدون دلیل سیاسی ممانعت به عمل آمد. همچنین بسیاری از مراسم‌های مذهبی در اماکن و مساجد بزرگ نیز بر اساس آگاه‌سازی رسانه‌ای و سیاسی که به عمل آمد، تعطیل شد.
این پژوهشگر ابراز داشت: علمای اسلام نیز می توانند در این رابطه با وحدت میان یکدیگر و همچنین با هماهنگی با علمای دیگر ادیان، مردم را برای ایستادگی در برابر این بیماری که فراتر از قاره‌ها، زبان‌ها، مرزها و ادیان است، آماده سازند. چرا که این بیماری نه فقیر و نه ثروتمند را می شناسد و فرقی برایش ندارد که فرد، عرب است یا غیر عرب، سفید است یا سیاه و امثال این امور. تنها مساله مورد نیاز، وحدت بشریت و ایجاد رویکردی صحیح در میان آنها به منظور مقابله با این همه‌گیری است.
ابوالخیر در پایان گفت: رسانه‌های مثبت‌گرا، بی‌طرف و منصف نیز باید خط مقدم دفاع از مردم باشند و این رسانه‌ها تریبون خود را باید در اختیار متخصصان و طرف‌های رسمی قرار دهند تا آگاه‌سازی صورت پذیرد و نباید در این رابطه سیاسی بازی رقم بخورد.